Breadcrumb

Заварување

ГАСОВИ ЗА СЕЧЕЊЕ И ЗАВАРУВАЊЕ И НЕШТО ПОВЕЌЕ

Гасови за заварување -Гасови за сечење - Заштитни гасови - Ласерски гасови - 3D гасови - Опрема „совешен спој„- Експертиза за заварување - Испитувања - Комерцијални понуди

Квалитет што може да ја издржи топлина


Технологијата на заварување опфаќа многу широк спектар на постапки. Стандардот DIN EN 4063 дефинира повеќе од 100 различни начини на заварување. Опсегот на гасови и примени што Messer Ви ги нуди во оваа област е разноврсен.
Заштитните гасови за заварување обично се користат во процесите на окси-гориво, кои користат мешавини на гас / воздух или горивенгас, по можност, мешавини од гас и кислород. Заштитните гасови за заварување се исто така неопходни при лачно заварување, каде што потребната топлинска енергија за процесот доаѓа од лак. Истото важи и за заварување на TIG и MIG, каде мешавините на гас доминираат на современиот пазар. Овие мешавини имаат голем број на можни компоненти, вклучително и аргон и СО2, како и кислород, хелиум, водород и азот.
Голема разновидност на овие стандардизирани мешавини на гас сега е достапна за гореспоменатите примени. Messer ја продава својата палета на заштитни гасови за заварување во јасно структуриран систем со употреба на стандардизирани имиња низ целата групација, кои се засноваат на материјалите што се работат:
Ferroline - Заштитни гасови за обични и ниско-легирани челици
Inoxline - заштитни гасови за челици со висока легура и легури на база на Ni
Aluline - заштитни гасови за алуминиум и обоени метали  
Како производител на индустриски гасови, не се занимаваме само со процесите што вклучуваат употреба на индустриски гасови, туку и со процеси што се во конкуренција на ова. Советодавната услуга на Месиер за заштитни гасови за заварување со задоволство ќе ви покаже кој заштитен  гас е вистинскиот за Вашата примена: во лична консултација и со презентација на лице место.
Овие процедури можат грубо да се поделат на следниве процеси на производство:


Сечење / спојување / обложување

Преглед на гасови за заварување

ГАСОВИ ЗА ЗАВАРУВАЊЕ

MAG, MIG, TIG и форминг гасови

 

MAG welding of plain steels

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Ferroline C8

M20

92

8

-

-

-

-

Plain and low-alloy steels, fine-grained structural steels

Ferroline C18

M21

82

18

-

-

-

-

Ferroline C25

M21

75

25

-

-

-

-

Ferroline X4

M22

96

-

4

-

-

-

Ferroline X8

M22

92

-

8

-

-

-

Ferroline C6 X1

M24

93

6

1

-

-

-

Ferroline C12 X2

M24

86

12

2

-

-

-

Ferroline C5 X5

M23

90

5

5

-

-

-

Ferroline He20 C8

M20

72

8

-

20

-

-

Carbon dioxide

C1

-

100

-

-

-

-

Messer is pleased to help you choosing your shielding gas for welding.

MAG welding of high-alloy steels

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Inoxline C2

M12

98

2

-

-

-

-

High-alloy steels

Inoxline X2

M13

98

-

2

-

-

-

Inoxline X8

M22

92

-

8

-

-

-

Low and high-alloy steels

Inoxline C3 X1

M14

96

3

1

-

-

-

Inoxline C5 X5

M23

90

5

5

-

-

-

Inoxline He15 C2

M12

83

-

2

15

-

-

High-alloy steels

Inoxline He30 H2 C

Z

67.88

0.12

-

30

2

-

Nickel-based alloys

 

TIG welding of high-alloy steels

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Argon 4.6

I1

100

-

-

-

-

-

All high-alloy steels

Argon 4.8

I1

100

-

-

-

-

-

Inoxline H2

R1

98

-

-

-

2

-

High-alloy, fully austenitic steels

Inoxline H5

R1

95

-

-

-

5

-

Inoxline H7

R1

92.5

-

-

-

7.5

-

Inoxline He3 H

R1

95.5

-

-

3

1.5

-

 

 

 

 

 

 

 

 

Duplex and super duplex steels

Inoxline N2

N2

Residual

-

-

-

-

2.5

Inoxline N1

N2

Rest

 

 

 

 

1.25

 

MIG and TIG welding of aluminium

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Aluline He30

I3

70

-

-

30

-

-

Aluminium and its alloys

Aluline He50

I3

50

-

-

50

-

-

Aluline He70

I3

30

-

-

70

-

-

Argon 4.6

I1

100

-

-

-

-

-

Argon 4.8

I1

100

-

-

-

-

-

Argon He90

I3

10

-

-

90

-

-

Aluminium (cathodic)

 

Forming

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Argon 4.6

Argon 4.8

I1

100

-

-

-

-

-

Austenitic CrNi steels, ferritic Cr steels, duplex steels, high-strength fine-grained structural steels, aluminium materials, other non-ferrous metals, gas-sensitive materials (titanium, zirconium, molybdenum)

Forming gas H5

N5

-

-

-

-

5

95

Steels, austenitic CrNi steels

 

 

 

Forming gas H8

N5

 -

 -

 -

-

 8

92

Forming gas H12

 N5

 -

 -

 -

 -

  12

88

Forming gas H15

N5

 -

-

-

-

 15

85

Inoxline H2

R1

98

-

-

-

2

-

Austenitic CrNi steels, nickel and nickel-base alloys

Inoxline H5

R1

95

-

-

-

5

-

Austenitic CrNi steels, nickel and nickel-based alloys

 

Plasma cutting

Product

ISO

14175

Composition

[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Argon 4.6

I1

 

 

 

 

 

 

Plasma gas

Nitrogen

N1

 

 

 

 

 

100

High-alloy steels, aluminium and other non-ferrous metals

Oxygen

O1

 

 

100

 

 

 

Plain and low-alloy steels

 

Laser cutting

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Oxygen industrial(2.5)

O1

 

 

100

 

 

 

Plain and low-alloy steels

Oxicut

(oxygen 3.5)

 

O1

 

 

100

 

 

 

20% increase in cutting speed

Nitrogen industrial(4.6)

N1

 

 

 

 

 

100

All metals

Nitrocut

(nitrogen 5.0)

N1

 

 

 

 

 

100

High purity of cutting edges

 

Gases for oxy-fuel technology

The different properties of the fuel gases determine the applications that they can be used for.

Method

Fuel gas

 

Acetylene

Propylene

Propane

MAPP

 

Flame cutting

 

 

 

 

 

Sheet thickness up to 12mm

XXX

XX

X

XX

 

10- 50mm

XX

XXX

XX

XXX

Addition

50- 200mm

X

XX

XXX

XX

Addition

over 200mm

X

 XX

 XXX

XX

 

Welding

XXX

-

-

-

 

Flame soldering

X

XX

XXX

XX

 

Flame straightening

XXX

X

-

-

 

Flame cleaning

 

 

 

 

 

Steel

XXX

-

-

-

 

Concrete

XXX

XX

X

XX

Addition

Flame spraying

Depending on device and manufacturer

 

For all applications, we recommend using oxygen instead of air as the combustion gas.

Технологија на примени

ТЕХНОЛОГИЈА НА ПРИМЕНА НА ГАСОВИТЕ

Продуктивност, производство и еколошко подобрување со гасови, експертиза и know how, onsite-треилери, истражување и развој, комерцијални понуди

Дистрибутивни центри

Дистрибутивни центри

Дистрибутивни центри во Ваша близина – опција за превземање или испорака – Опрема „совршен спој“- Опции за нарачки - Безбедносни аспекти

Download Files Portlet

You need to log in to access Download Files Portlet.

Asset Publisher

— 12 Items per Page
Showing 1 - 12 of 20 results.

Asset Publisher

— 12 Items per Page
Showing 1 - 12 of 14 results.