Кислород

Кислород

Што е кислород - кислород во боци - течен кислород – onsite-производство на кислород - технологија на примена на кислородот – набавка на кислород

КИСЛОРОД - O2

Што е кислород? Кислородот е атом, со симбол О и атом број 8 и атомска маса 15,999. Во природата, два атома на кислородот се поврзуваат во молекул и се создава хемиски елемент О2. Откриена е во 18-ти век од Jозеф Пристли, Антоан Лавозиер и Карл Вилхелм Шеел. Кислородот е основа за биолошки живот на земјата. Кислородот е високо оксидирачки неметал што брзо формира оксиди со други елементи и соединенија при егзотермичка реакција. Воздухот се состои од 20,8% кислород, 78% азот и неколку други благородни гасови (Аргон, Хелиум, Неон и Ксенон).

 

СВОЈСТВА НА КИСЛОРОДОТ

За повеќе информации за својствата, како и лесен калкулатор за конвертирање помеѓу единиците, Messer ја предлага својата апликација или во Apple Store или Android Play

 

ПРИМЕНА

Не можете да го прочитате овој текст без кислород. Секој пат кога вдишувате, вашето тело зема кислород од воздухот и кислородот се користи за процеси на внатрешно согорување. Тие овозможуваат ја одржувате телесната температура и мозокот работи.

За голем број примени, азотот мора да се отстрани од воздухот за да се зголеми чистотата на воздухот до 99,5% повеќе.


Постојат различни области на примена:

Дишење: во областа на медицината, на пациентите им се дава дополнителен кислород, како и во авијацијата, на патниците им се дава и потребниот дополнителен кислород. Постојат специфични прописи за медицински апликации.

Сектор за храна: во специјално пакување за да се зголеми рокот на траење на производите.

Заварување, преработка на метали и хемија: чист кислород се користи за да се оптимизираат процесите на согорување и да се намали емисијата на јаглероден диоксид. Кислородот се става во сепараторите за воздухот за да се втечни воздухот и да се подели на течен азот, течен кислород и благородни гасови. Потоа се тестира квалитетот на чистиот кислород. Или кислородот се набавува  во боци или можете да купите резервоар за кислород.


КИСЛОРОД ВО БОЦИ 

Постојат боци за гас во различни големини и со различни притисоци. Во зависност од видот на гасот во боцата, "рамото" на боцата има различна боја, која е стандардизирана според европскиот стандард EN 1089-3. Кога се работи за кислород, тоа е бело. Со медицински кислород, остатокот од боцата добива специфична боја. Преглед на различните бои на боци со гас може да се најдат овде.

Кислородна боца од 300 бари содржи до 50% повеќе кислород од боца за гас од 200 бари. Ова е највисок можен притисок. Поради високиот ризик од полнење на овој високо оксидирачки гас, се претпочитаат боци од 300 бари (споени системи од 8-12 боци).

Како и сите боци, нашите боци со гас се третираат однатре, се сушат и се прават да бидат хемиски неактивни. На овој начин можеме да гарантираме оптимална чистота и да избегнеме нашите клиенти или нашите вработени да бидат изложени на одредени ризици затоа што боците со гас не биле третирани правилно од претходниот корисник.

Бидејќи боците доаѓаат во различни форми и притисоци, важно е да се обезбедат точните додатоци. На овој начин гасот може да се спроведе до вашата апликација под правилен притисок и со правилна брзина на проток.  За боците со притисок под 300 бари, навојот варира од земја до земја.


ТЕЧЕН КИСЛОРОД ВО КОНТЕЈНЕРИ – ТЕЧЕН КИСЛОРОД ВО КРИОГЕНИ СТАБИЛНИ РЕЗЕРВОАРИ 


За да се задржи температурата на течниот кислород  ниска, кислородот мора да се чува во криогени резервоари. Можете да ги купите или изнајмувате овие криогени садови (канистри  или преносен  сад за течен гас (PLC), криогеничен резервоар или mini-bulk (мини резервоар за течен гас)). Поради екстремно ниските температури, мора строго да се почитуваат регулативите за безбедност. На пример, се препорачува да носите криогени заштитни ракавици или други специјални заштитни ракавици.


БЕЗБЕДНОСНИ ЛИСТОВИ И ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ ЗА КИСЛОРОД 

За повеќе информации, прочитајте на нашиот Пребарувач на производи на оваа веб страна.

 

НАБАВКА НА КИСЛОРОД  

Како компанија или како приватно лице, можете да купите гасен кислород на едно од нашите места за дистрибуција во Вашата земја или во мрежата за дистрибуција на Месер ширум светот. Повеќето клиенти нарачуваат боци преку Интернет или по телефон. Во зависност од местото на дистрибуција, можете сами да ги превземете боците или да Ви ги испорачаме.

 Боците се достапни во различни големини. Ви нудиме целосен асортиман на медицински гасови и технички кислород

Линкови до можните снабдувачки комбинации со кислород

Линкови до технологија на примени со кислород

Контакт форма на крајот од страната

Контактирајте не

Повеќе информации за оваа содржина на оваа страна

Form

Basic form

contact information
shopregister.error
Со оваа изјава ја прифаќам политиката за заштита на лични податоци на Messer Group. Изјавата може да се повлече во секое време.

Дистрибутивни центри

Дистрибутивни центри

Дистрибутивни центри во Ваша близина – опција за превземање или испорака – Опрема „совршен спој“- Опции за нарачки - Безбедносни аспекти

Asset Publisher

Chemistry

Electronics

Food & Beverages